Waarom no cure no pay?

Misschien komt no cure no pay je nog niet bekent voor. Dat is ook niet gek want niet heel veel mensen krijgen ermee te maken. Toch is het wel handig om te weten wat het precies inhoud. In deze blog laat ik jullie meer weten over wat nou precies no cure no pay inhoud. In de advocatuur is het eigenlijk dat een advocaat alleen de kosten in kaart brengt als hij of zij positief resultaat heeft behaald voor zijn of haar cliënten. Dit staat allemaal in artikel 7.7 van de Verordening op de advocatuur en is echter vastgesteld dat werken op de basis van no cure no pay niet is toegestaan voor advocaten. Toch is er enkel een uitzondering voor verschillende zaken. Bijvoorbeeld voor let schade advocaten en voor advocaten die gaan over overlijdensschade. Zij mogen sinds 1 januari 2014 bij het experiment wel hun cliënten bijstaan op basis van de no cure no pay. Dit kan ook voor jou op grond van de wet niet de kosten voor juridische bijstand kunnen betalen. Ook kan je pro deo advocaten gebruiken

Een gesubsidieerde rechtsbijstand

Mocht je nou in aanmerking komen voor een gesubsidieerde rechtsbijstand, maar wil je toch liever door een advocaat geholpen willen worden die zich bijstaan op basis van no cure no pay dan zal je dit schriftelijk moeten vastleggen. Let wel op! Je moet dan namelijk een rechtsstrijd over de aansprakelijkheid vastleggen. Dan spreken we eigenlijk over causaal verband van de aanwezigheid van jouw schade. Ook is het handig om te weten dat er een vergoeding tegenover hangt voor het hebben van een gewonnen zaak. Het zal dan gaan om een vergoeding van maximaal 25% van de opbrengst van jouw gewonnen zaak. Mocht het zo zijn dat de advocaat ook nog de externe kosten voor heeft gefinancierd dan bedraagt het een maximale vergoeding van 35% van het bedrag. 

De kosten

Naast het hebben van een juridisch probleem van letselschade of overlijdensschade hoeft een advocaat ook niet veel te kosten. Dat kan komen door het hebben van een autongeluk. Je kan dan namelijk een pro deo advocaat inhuren. Hierbij wordt dan wel gekeken naar meerdere factoren, zoals je financiële plaatje, thuissituatie en nog een paar andere dingen. Zo kunnen advocaten en juridisch bijstaan op verschillende aspecten als het gaat om betaalmanieren. Namelijk door een gesubsidieerde rechtsbijstand, via uw rechtsbijstandverzekering. Ook gebeurt dit vaak op basis van een vaste prijsafspraak. Ook kan je er eentje in huren voor een vast en laag uurtarief met een bonus bij een gewonnen zaak. Dit is ook een van de meer gebruike dingen. Ook is het hebben van een vaste prijsafspraak een veel gebruikte manier. Zo weten precies beide partijen wat het kost komen er geen dingen bij kijken. Dit vind men ook fijn omdat er dan meer zekerheid is, met het betalen ervan.